Zonnepanelen of de boom? Wat ons betreft: allebei!
Steeds meer mensen leggen zonnepanelen op hun dak. Fantastisch natuurlijk. Samen zetten we zo mooie stappen richting een duurzame gemeente. Bovendien zijn zonnepanelen zeker interessant nu de energiekosten zo enorm zijn gestegen. Echter, we krijgen wel eens de vraag of de Gemeente Eersel bomen wil kappen of snoeien. Op die manier valt er meer daglicht op de zonnepanelen. Dat deze vraag bij ons terecht komt, is helemaal niet gek. De gemeente is tenslotte verantwoordelijk voor de zorg en het onderhoud in de openbare ruimte én we stimuleren duurzaamheid waar we kunnen.
“Ondanks dat we het fijn vinden dat mensen zonnepanelen plaatsen, kapt of snoeit de gemeente geen bestaande bomen om plaats te maken voor zonnepanelen."
Waarom kappen of snoeien we bomen niet voor extra rendement?
Bomen hebben een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering. Onze zomers worden steeds warmer. Het is dan al fijn om zelf in de schaduw van de boom te vertoeven, maar alle bomen samen leveren een belangrijke bijdrage in ‘het afkoelen van de aarde’. Ook bij extreme regenbuien zijn we blij met bomen, omdat ze veel van dit overtollige water opnemen. Daarnaast werken bomen luchtzuiverend. Ze hebben een belangrijke rol in het terugdringen van onze CO2 uitstoot. Bomen leveren daarnaast ook nog een belangrijke bijdrage in de biodiversiteit van onze omgeving. Bomen zorgen voor veel nieuw leven in onze gemeente. Ze zijn dus niet alleen mooi en nuttig, we hebben ze gewoon heel hard nodig.
Nieuwe bomen
Omdat bomen belangrijk zijn voor onze woon- en leefomgeving hebben we als doel gesteld om tussen 2021 en 2030 400.000 nieuwe bomen te planten. Het afgelopen plantseizoen zijn er ongeveer 67.000 nieuwe bomen geplant in de gemeente.
Natuurlijk houden we bij nieuwe bouwplannen of herinrichting van een straat of wijk rekening met het soort boom en de plaats van de boom ten opzichte van de woningen. Zo kunnen we eventuele “overlast” op de lange termijn voorkomen.
Wil je zonnepanelen plaatsen op je dak?
Dan vragen we jou als inwoner om zelf te bedenken of de plek geschikt is. Is er vaak schaduw door één of meerdere bomen? Overweeg dan eens om de zonnepanelen elders te plaatsen. Of werk aan een gezamenlijk energie-opwekkingsplan met jouw buurt. Heb je interesse in deelname aan een collectief zonnedak? Kijk dan eens op www.kempenenergie.nl/zonneprojecten/
Kom je in geldnood door een te hoge energierekening?
We snappen heel goed dat je je energierekening omlaag wilt brengen. Gelukkig kan dat op veel verschillende manieren. Via het Tijdelijke Noodfonds Energie kun je mogelijk een deel van je energierekeningen terugkrijgen. Op noodfondsenergie.nl kun je zien of je hiervoor in aanmerking komt.
Voor meer informatie over het omlaag brengen van de energierekening kun je terecht op eersel.nl/duurzaamheid. Wij helpen je graag!