Woonvoorzieningen en hulpmiddelen

Wat is het?

Als je een lichamelijke beperking hebt, kan dat er voor zorgen dat een aanpassing in of rondom je woning nodig is om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld omdat het traplopen moeilijk gaat of het gebruik van je badkamer tot problemen leidt. Als je in aanmerking wilt komen voor een aanpassing middels de Wet maatschappelijke ondersteuning, wordt eerst bekeken of je hier zelf voor verantwoordelijk bent. 

Soms kunnen hulpmiddelen ervoor zorgen dat je je een stuk veiliger voelt in je woning. Ze kunnen er ook voor zorgen dat zware fysieke handelingen worden verlicht voor jouw zorgverlener. Voorbeelden zijn opklapbare beugels, een douchestoel, tillift of toiletstoel op wieltjes.

Woningaanpassing

Als je een lichamelijke beperking hebt, kan dat er voor zorgen dat een aanpassing in of rondom je woning nodig is. Speciale aanpassingen aan je woning kunnen dan noodzakelijk zijn om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Zo kunnen bijvoorbeeld drempels in je woning worden weggehaald of deuren worden verbreed. Hierdoor kun je je met je rolstoel (gemakkelijker) voortbewegen in je woning. Als je in aanmerking wilt komen voor een aanpassing middels de Wmo, wordt wel eerst bekeken of dat je zelf hiervoor verantwoordelijk bent.

Traplift

Als je moeilijk kunt traplopen, kun je een traplift aanvragen bij de gemeente. De gemeente toetst dan aan de hand van diverse criteria of je hiervoor in aanmerking komt. Natuurlijk wordt er ook met jou gekeken of er andere goede oplossingen zijn. Zo is het misschien mogelijk om je slaapkamer op de begane grond te realiseren. Voor het leveren van trapliften is een contract gesloten met de firma Otolift.

Hulpmiddelen uitleen

Iedereen heeft in zijn leven wel eens een periode ‘hulp’ nodig. Bijvoorbeeld na een ongeluk of bij ziekte. Of gewoon, omdat je een dagje ouder wordt. De dagelijkse dingen doen is dan ineens niet meer zo vanzelfsprekend en eenvoudig. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel praktische hulpmiddelen op de markt. Hulpmiddelen die je helpen om zo lang mogelijk gezond en zelfstandig te blijven en om in je eigen, vertrouwde omgeving te herstellen. Er is veel mogelijk en vaak zelfs gratis. Je zorgverzekeraar vergoedt deze uitleen. De meeste hulpmiddelen zijn voor een periode tot 26 weken gratis te leen, zoals:

  • Rolstoelen
  • Bedklossen
  • Douchestoelen en douchekrukjes
  • Bedden (met matras)
  • Rugsteunen
  • Toiletverhogers

Welke artikelen je gratis kunt lenen is deels afhankelijk van je zorgverzekeraar.

Bij de volgende instellingen kunt je hulpmiddelen lenen:

Langdurig gebruik hulpmiddelen

Kom je in aanmerking voor langdurig gebruik van het hulpmiddel (langer dan 26 weken)? Dan worden bepaalde hulpmiddelen geleverd door de gemeente, en andere worden vergoed door je zorgverzekeraar. Kijk voor meer informatie op bovenstaande websites of neem contact op met de gemeente via het contactformulier.

Contactformulier Wmo

Heeft deze informatie je geholpen?