Vuurwerk afsteken: Let op elkaar!

De jaarwisseling komt dichterbij en er ontstaan weer vuurwerkkriebels bij de liefhebbers. Vuurwerk kan zeker erg mooi, leuk en spannend zijn, maar brengt helaas ook risico’s met zich mee. Er kan door vuurwerk (ernstig) lichamelijk letsel of schade ontstaan. Ook kan het afsteken ervan overlast geven. Houd daarom goed rekening met elkaar.

Strikte regels rondom vuurwerk

Om te voorkomen dat het misgaat, is vuurwerk aan strikte regels gebonden. Er zijn bijvoorbeeld regels over de verkoop, opslag en het gebruik van vuurwerk. Afsteken is alleen toegestaan tussen dinsdag 31 december om 18.00 uur en woensdag 1 januari om 02.00 uur. Het vuurwerk moet voldoen aan strenge kwaliteits- en keuringseisen. Bepaalde soorten vuurwerk zijn in Nederland altijd illegaal, omdat het te krachtig of niet gekeurd is.

Wie bel je wanneer?

Om ervoor te zorgen dat 112 vrij blijft voor echte noodsituaties, is het goed om te weten wie je waarvoor kunt bellen:

  • Vuurwerkschade aan huis of tuin:
    Probeer de schade tijdelijk zelf te verhelpen, indien mogelijk. Neem zo nodig contact op met je verzekering.
  • Overlast en schade aan meubilair in de openbare ruimte:
    Heb je overlast door bijvoorbeeld illegaal vuurwerk of schade aan prullenbakken of reclameborden ontdekt? Meld dit dan via de BuitenBeter app of de website www.buitenbeter.nl. Onze BOA’s monitoren het meldingssysteem zorgvuldig, zodat zij indien nodig snel kunnen handelen en melders van terugkoppeling kunnen voorzien.
  • Kleine brand buiten in een vrije omgeving:
    Bel 0900-0904 (geen spoed, maar wel brandweer nodig). Bijvoorbeeld als er brand is in een vrijstaande prullenbak.
  • Overlast door vuurwerk, veroorzakers bekend:
    Meld dit bij de politie via www.politie.nl/vuurwerk of bel 0900-8844 (geen spoed, wel politie).
  • Brand, direct levensgevaar of twijfel:
    Bel altijd 112. De meldkamer stuurt de juiste hulpdiensten.
Tabel met daarin informatie over welke hulpdienst je in welke situatie belt. Dit gaat over schade of brand door het afsteken van vuurwerk

Illegaal vuurwerk

Helaas zijn veel vuurwerkliefhebbers zich niet altijd bewust van de gevaren en regels of houden hier geen rekening mee. Elk jaar vallen er weer slachtoffers door vuurwerk. Zeker ook jongeren onderschatten regelmatig de risico’s en kiezen voor spanning en sensatie. Zij maken bijvoorbeeld onvoorspelbare vuurwerkbommen of kopen (via internet) illegaal vuurwerk uit het buitenland. Dit komt steeds vaker via postpakketten binnen. Ook halen jongeren het vuurwerk zelf in omliggende landen. De politie treft bovendien regelmatig (illegaal) vuurwerk aan in woningen. In veel van deze gevallen heeft zoon of dochter dit vuurwerk in huis verstopt, bijvoorbeeld in een kast of onder het bed.

Veiligheidsrisico’s en overlast

Al bij kleine hoeveelheden (illegaal) vuurwerk kunnen zéér gevaarlijke situaties ontstaan. Naast deze veiligheidsrisico’s veroorzaakt vuurwerk ook elk jaar schade. Bijvoorbeeld aan huizen of auto’s. Ook ervaart men op wisselende plekken in de gemeente al ver voor de jaarwisseling overlast door vuurwerk. Kinderen of dieren schrikken van het harde geluid en prullenbakken worden opgeblazen. Als iedereen op een verantwoordelijke manier omgaat met vuurwerk, wordt de kans op ongelukken en overlast vele malen kleiner. Zo houden we vuurwerk voor iedereen veilig en leuk.

Integrale aanpak: hoge boetes en zelfs sluiting!

Gemeente Eersel en de politie werken met verschillende instanties samen om vuurwerkongelukken te voorkomen en overlast/strafbare feiten aan te pakken. Overtreden van de vuurwerkregels kan leiden tot strafrechtelijke vervolging, hoge boetes en zelfs gevangenisstraf. Het aantreffen van (illegaal) vuurwerk in een woning of ander pand kan bovendien leiden tot het opleggen van bestuursrechtelijke straffen, zoals dwangsommen en/of het tijdelijk sluiten van een woning/pand. In het geval van een huurwoning kan het leiden tot problemen met de huurovereenkomst.

Zo houden we samen onze dorpen veilig en leefbaar!