Vuur stoken

Stook bewust

We willen onze inwoners die graag een haard- of kampvuurtje stoken in de winter, er wel van bewust maken dat houtstook invloed heeft op de luchtkwaliteit.
Mede om die reden hebben het Rijk, provincies en meer dan honderd gemeenten het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Dit voor de gezondheid van de stoker, de omwonenden en voor het klimaat. 
 

9 Stooktips om minder ongezond te stoken

Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor jezelf en je omgeving. Een vuurtje wordt al minder gezellig als je weet dat je oude buurvrouw bijna geen adem krijgt als er in de buurt een kampvuur wordt aangestoken. Wil je rekening houden met je buren en je omgeving? Laat dan de open haard, houtkachel, vuurkorf of een kampvuur uit als het windstil of mistig is. Steek je toch een vuurtje aan, maar wil je wel minder ongezond stoken? Gebruik dan de 9 stooktips van milieucentraal
 

Een stookontheffing aanvragen

Je vraagt de ontheffing aan bij de gemeente. Je kunt hiervoor het formulier op deze pagina gebruiken. Om het formulier in te vullen heb je als inwoner DigiD nodig en als organisatie e-Herkenning. Geef hierbij de volgende informatie:

  • het soort afval dat verbrand wordt;
  • de locatie van het vuur;
  • de datum, starttijd en tijdsduur van het vuur.

Stookontheffing aanvragen

Hoe lang duurt het?

Je ontvangt binnen 8 weken bericht of je de ontheffing krijgt.

Bezwaar maken

Als je het niet eens bent met de beslissing van de gemeente dan kun je binnen 6 weken bezwaar maken.

Wat kost het?

Aan het in behandeling nemen van een aanvraag voor een stookontheffing zijn geen kosten verbonden.

Contact

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij zijn op werkdagen tussen 8.30 uur en 12.30 uur ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088-4970939.

Vergunningen en meldingen worden behandeld door team Vergunningen van de Kempengemeenten. Dit team is gevestigd in het gemeentehuis van Eersel.