Regionale telling dak- en thuislozen

Om beter beeld te krijgen van (dreigende) dak- of thuisloosheid in onze regio doet de gemeente Eersel mee op dinsdag 8 april 2025 aan een regionale telling. Op één dag proberen we zoveel mogelijk dak- en thuislozen in onze regio in kaart brengen. Dit doen we met zoveel mogelijk organisaties en instanties die hierbij betrokken zijn. Hoe beter inzicht we krijgen in deze groep, hoe beter we beleid kunnen afstemmen op de behoeften van deze groep mensen. Zo maken we ons samen sterk voor een thuis voor iedereen!

Waarom is deze telling belangrijk?

De jaarlijkse telling gebeurt samen met de Hogeschool van Utrecht en het Kansfonds op basis van de zogenoemde ETHOS-telling. Resultaten uit de eerdere tellingen laten zien hoe de groep dak- en thuisloze mensen is veranderd. In onze regio hebben we weinig zicht op de groep dak- en thuislozen. Deze groep blijft  vaak verborgen. Toch kan het ons allemaal overkomen. Niet alle daklozen slapen buiten of in een opvang. Vaak verblijven mensen tijdelijk bij familie, vrienden, in een auto of op andere onzichtbare plekken. De regionale telling helpt ons deze situaties in kaart te brengen. Dit inzicht is cruciaal om passende oplossingen te bieden én om dakloosheid te voorkomen. 

Help en tel mee!

Op dinsdag 8 april 2025 werken we samen met zoveel mogelijk organisaties om in de 15 regiogemeenten dak- en thuisloze mensen in kaart te brengen. Ben jij professional of vrijwilliger in regio Eindhoven die in contact komt met (dreigend) dak- en thuisloze mensen? Dan kun je wellicht meetellen. 

Startbijeenkomst

Op 12 februari van 14.00-16.00 uur wordt er een startbijeenkomst georganiseerd in Eindhoven voor organisaties die mee gaan tellen.  Aanmelden kan via dit aanmeldformulier

Overige vragen

Heb je nog vragen over de regionale telling? Neem dan contact op met Lisa van de Westerlo, regionaal coördinator via: ethostelling@eindhoven.nl.

Wat houdt telling via de ETHOS-mehode in?

De Ethos-telling is een telling die jaarlijks wordt uitgevoerd door Hogeschool Utrecht en het Kansfonds in verschillende regio’s in het land. Daarbij hanteert ETHOS een bredere definitie van dakloosheid.  Er is hierbij ook aandacht voor ‘verborgen dakloosheid’. Het gaat dan om mensen die geen eigen en/of geschikte woning hebben, maar die niet op straat leven of gebruik maken van de bestaande opvangstructuur. 

De methode is ontwikkeld door de universiteit van Leuven in opdracht van de Europese Commissie. De Hogeschool van Utrecht heeft de methode in Nederland geïntroduceerd. Op één dag, 8 april 2025, worden alle mensen geteld door professionals van diverse organisaties en gemeentelijke afdelingen die direct of indirect zicht hebben op dak- of thuisloze personen.

Wie doen er mee aan de telling?

We doen als regio Eindhoven aan de telling mee. Dat betekent dat naast de gemeente Eersel, ook de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en gemeente Waalre allemaal meedoen.

Daarnaast vragen we de hulp van zoveel mogelijk formele en informele organisaties binnen onze regio om mee te helpen. Niet alleen organisaties die nu al zicht hebben op mensen die dakloos zijn, zoals de maatschappelijke opvanglocaties. 

Voor het in kaart brengen van ‘verborgen dakloosheid’ zijn juist ook andere organisaties nodig. Denk daarbij bijvoorbeeld aan woningcorporaties, inloophuizen, de (wijk-) GGD, onderwijsinstellingen, maatschappelijk werk, huisartsen, kerken en boswachters.

Wie worden er geteld?

Op 8 april tellen we mensen in de volgende leefsituaties:

  • Mensen die leven in de openbare ruimte;
  • Mensen in de noodopvang;
  • Mensen in een tijdelijke opvang voor dakloze mensen;
  • Mensen die uitstromen uit een instelling of langer daar verblijven vanwege gebrek aan huisvesting;
  • Mensen in niet-conventionele woonplekken (zoals auto, kraakpand, vakantiewoning, camping);
  • Mensen die tijdelijk verblijven bij familie, vrienden of kennissen;
  • Mensen met een dreigende huisuitzetting binnen één maand na de teldag.

Twijfel je of de telling iets voor jouw organisatie is?

Veel organisaties komen zijdelings in contact met deze situaties. Soms gaat het om ‘grijs gebied’ of is het simpelweg onbekend of de persoon in kwestie wel of niet dakloos is. Of er zijn wellicht andere (praktische) problemen waardoor je mogelijk twijfelt over deelname aan deze telling. 

Geldt dat voor jouw organisatie? Graag plannen we een kennismakingsgesprek in. Dat kan telefonisch, online of fysiek. In dit gesprek kunnen we samen bekijken of en hoe uw organisatie aan de telling mee kan doen. Neem dan contact op met Lisa van de Westerlo, regionaal coördinator via: ethostelling@eindhoven.nl.

Regionaal Actieplan Dakloosheid 2024-2030