Slimme tips voor meer rendement uit je radiatoren
De warmte die wordt opgewekt door de cv-ketel of warmtepomp moet effectief worden afgegeven in de woning. Dit gebeurt via een afgiftesysteem, zoals radiatoren of vloerverwarming. Maar hoe kun je nu kosten besparen en het rendement verhogen van je klassieke radiatoren?
1. Gebruik radiatorfolie
Radiatorfolie helpt de warmte die achter de radiator verloren gaat, terug de kamer in te reflecteren. Het wordt achter de radiator geplaatst, zodat de warmte niet in de muur verdwijnt, maar terug de kamer wordt gereflecteerd. Dit verhoogt de verwarmingsefficiëntie, waardoor je minder energie nodig hebt om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren. Dit is vooral nuttig in oudere woningen met niet-geïsoleerde muren, maar ook woningen met isolatie kunnen er zeker van profiteren.
2. Gebruik radiatorventilatoren
Radiatorventilatoren versnellen de luchtcirculatie in de kamer, waardoor de warmte sneller wordt verspreid. Dit zorgt ervoor dat je de gewenste temperatuur sneller bereikt en de verwarming minder lang hoeft te draaien. Zo wordt er energie bespaard doordat de ruimte efficiënter wordt verwarmd. Let er wel op dat de ventilatoren goed worden geplaatst en optimaal functioneren.
3. Houd de radiator vrij
Een radiator verwarmt de lucht die erlangs stijgt, waarna nieuwe lucht wordt aangezogen om opgewarmd te worden. Dit proces, convectie genaamd, zorgt voor de verwarming van de ruimte. Als een radiator echter verstopt raakt door bijvoorbeeld meubels of dikke gordijnen, kan de lucht niet goed circuleren. Dit betekent dat de cv-ketel langer moet draaien, wat het rendement verlaagt. Zorg er dus voor dat de radiator vrij kan "ademen" en dat er voldoende ruimte rondom de radiator is voor luchtcirculatie.
4. Hoog- en laagtemperatuur radiatoren
Er zijn twee typen radiatoren: hoog- en laagtemperatuur radiatoren.
- Hoogtemperatuur radiatoren werken met hogere watertemperaturen (tussen 70-90°C), die vaak voorkomen in traditionele verwarmingssystemen op gas.
- Laagtemperatuur radiatoren zijn ontworpen voor lagere watertemperaturen (tussen 40-50°C) en werken efficiënter met moderne verwarmingssystemen, zoals warmtepompen.
Laagtemperatuur radiatoren zijn ideaal voor gebruik in combinatie met een warmtepomp, vooral als je geen vloerverwarming kunt installeren. Een warmtepomp werkt het efficiëntst bij lagere watertemperaturen, waardoor laagtemperatuur radiatoren de warmte effectief kunnen afgeven. Zorg ervoor dat je goed wordt geïnformeerd bij de plaatsing van laagtemperatuur radiatoren, want de diameter van de aan- en afvoerleidingen speelt hierbij een belangrijke rol.
5. Waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen betekent het afstemmen van de waterstroom in je verwarmingssysteem, zodat elke radiator precies de hoeveelheid water krijgt die nodig is voor een efficiënte werking. Dit voorkomt dat sommige radiatoren te veel of te weinig water krijgen, wat kan leiden tot inefficiënt energieverbruik. Door radiatoren waterzijdig in te regelen, kun je energieverspilling verminderen, de temperatuur in je woning optimaliseren en je verwarming efficiënter maken.
Vragen?
Heb jij een vraag over een van deze bespaartips? Stuur een berichtje naar onze energiecoaches. Samen maken we de gemeente een stukje groener.