Milieu: vergunning, melding of informatie
Wat is het?
Wanneer activiteiten gevolgen hebben voor het milieu, moet je een omgevingsvergunning aanvragen, een melding doen of informatie geven aan de gemeente.
Hoe werkt het?
Je kunt te maken hebben met milieuregels voor bijvoorbeeld:
- geluid
- energie
- afvalstoffen
- lucht
- bodemgebruik
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en/of het omgevingsplan van de gemeente bepaalt welke vergunning je moet aanvragen, welke melding je moet doen of welke informatie je moet geven.
Wat moet ik doen?
Check via het Omgevingsloket of je een vergunning moet aanvragen, een melding moet doen of informatie moet geven.
Vergunning aanvragen
- Vraag een vergunning aan via het Omgevingsloket.
- Je ontvangt een ontvangstbevestiging van je aanvraag.
- Als je aanvraag niet compleet is, zal er om aanvullende gegevens worden gevraagd.
- Je ontvangt bericht of je de vergunning krijgt.
Melding doen
- Doe de melding minimaal 4 weken voordat je start met je activiteiten.
- Je ontvangt een ontvangstbevestiging van je melding.
- Als je melding niet compleet is, zal er om aanvullende gegevens worden gevraagd.
- Je ontvangt bericht of je melding volledig en akkoord is.
Informatie geven
- Geef de informatie minimaal 4 weken voordat je start met je activiteiten.
- Je ontvangt een ontvangstbevestiging van je informatieplicht.
- Als je informatieplicht niet compleet is, zal er om aanvullende gegevens worden gevraagd.
De ingediende aanvraag, melding of informatieplicht wordt namens de gemeente in behandeling genomen door Samenwerking Kempengemeenten en/of Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB). Correspondentie kan van beide organisaties komen.
Bibob
Wanneer een aanvraag voor een vergunning wordt ingediend voor een bedrijf welke als risico-categorie is aangemerkt, moet bij de aanvraag ook een aanvraagformulier voor de Bibob-toets (integriteit) worden ingediend. Wanneer sprake is van een risico-categorie is opgenomen in de Beleidsregel Bibob .
Het Bibob formulier vind je op deze pagina. Je kunt het formulier digitaal invullen, uitprinten om een handtekening te zetten, scannen en vervolgens mailen naar vergunningen@kempengemeenten.nl of per post opsturen naar de gemeente.
Hoe lang duurt het?
Vergunning
Afhankelijk van je activiteiten wordt de procedure bepaald. Uitgangspunt is de reguliere procedure met een termijn van 8 weken. Bij bepaalde complexe bedrijven die door aard en omvang grote gevolgen kunnen hebben voor de leefomgeving geldt de uitgebreide procedure van 6 maanden. Beide procedures kunnen met 6 weken worden verlengd.
Melding
Je kunt 4 weken na je melding met je activiteiten beginnen, mits de melding volledig is ingediend. Hiervan ontvang je bericht.
Informatieplicht
Je kunt na het indienen van de informatie met je activiteiten beginnen, mits de informatieplicht volledig is ingediend.
Wat kost het?
Wanneer je een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor milieubelastende activiteiten hebt ingediend, rekent de gemeente kosten (zogeheten 'leges') voor de behandeling van de aanvraag. Deze kosten worden bij je in rekening gebracht. Hoeveel het behandelen van een aanvraag kost, hangt af van de activiteiten. Een overzicht van de kosten vind je in de meest recente legesverordening.
Heb je vragen?
Op iplo.nl is veel achtergrondinformatie terug te vinden. Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij zijn op werkdagen tussen 8.30 uur en 12.30 uur ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088-4970939.
Documenten
Document download informatie:
- Een pdf-bestand kun je openen in verschillende PDF-lezers, zoals Adobe Reader.