Loting pachtkavel Heike, Vessem

Dit is een oud bericht.

Inwoners van gemeente Eersel, met als hoofdberoep landbouwer of personen met een landbouwbedrijf  kunnen vanaf 1 maart 2024 tot en met 24 maart 2024 inschrijven voor het pachten van één kavel landbouwgrond in Vessem. De kavel wordt 28 maart 2024 om 14.30 uur in een openbare bijeenkomst in het gemeentehuis van Eersel verloot.

Meer informatie en het inschrijfformulier vind je op deze pagina. Inschrijven kan alleen digitaal. 

Waar liggen de kavels?

De pachtgrond is gelegen aan Heike te Vessem ter hoogte van de brug over de Kleine Beerze.

Voorwaarden voor deelname aan de loting pachtkavels Heike, Vessem

Op de pachtgronden moet gras geteeld worden.

De pachtkavel wordt door het college van burgemeester en wethouders toegewezen aan inschrijvers die voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Bij het inschrijven voor een pachtkavel is het belangrijk dat je bedrijf binnen 5 km van het perceel ligt. Dit afstandscriterium geldt voor de route over de openbare weg. Je beoordeelt dit zelf, maar de gemeente kan het ook (na)meten. De meting van de gemeente is leidend.
  • inschrijver is landbouwer of zal de pachtkavel gebruiken voor bedrijfsmatige exploitatie. Bij twijfel over bedrijfsmatige exploitatie kan de gemeente om bewijs vragen. Geen bewijs = geen deelname aan de loting.

Je dient het inschrijfformulier vóór zondag 24 maart 2024 in via het formulier op deze pagina. De loting voor toewijzing vindt plaats op donderdag 28 maart 2024, 14.30 uur in het gemeentehuis van Eersel. Aanwezigheid is niet verplicht. 

De loting bepaalt de volgorde van toewijzing.

Bij de loting wordt rekening gehouden met eerdere toewijzingen. Pachters die geen pachtkavel kregen in de periode 2020-2023, krijgen nu voorrang. Zo krijgen alle pachters zonder kavel de kans om een kavel te bemachtigen.

Per persoon/bedrijf kan maar één inschrijfformulier worden ingestuurd.

Voor de pachtgrond wordt een pachtprijs van € 900 per hectare per (oogst)jaar gevraagd. De kosten van de grondkamer en 50% van de waterschapsheffing komen bovenop de genoemde pachtprijzen en zijn voor rekening van pachter.

De pachtgrond is voor de jaren 2024 en 2025 gegund. De gemeente en de pachter zullen twee keer een pachtovereenkomst van één jaar sluiten. De gemeente behoudt het recht om het perceel op te zeggen als het nodig is voor projecten van algemeen belang of een ander doel.

Ter bevordering van duurzaamheid, biodiversiteit en bodemkwaliteit zijn er nieuwe maatregelen geïntroduceerd! Akkerranden worden aangelegd en het gebruik van glyfosaat is verboden. Daarnaast kun je vrijwillig keverbanken aanleggen. Meer info verderop in deze pagina. Laten we samen werken aan een groenere toekomst!

De voorwaarden en bepalingen voor het pachten van een kavel worden nu digitaal vastgelegd in een pachtovereenkomst met algemene voorwaarden. Deze wordt direct ingediend bij de grondkamer. Vervolgens ontvang je een e-mail van rvo.nl om de overeenkomst digitaal te ondertekenen.

Vergeet niet dat het invullen van een correct en actief e-mailadres op het inschrijfformulier essentieel is. Dit adres wordt gebruikt voor belangrijke informatie over de pachtloting en het indienen van de pachtovereenkomst bij de grondkamer. 

Duurzaamheidsmaatregel I: aanleg akkerranden

Beheervoorschriften akkerranden pachtgronden (verplicht)

Vergeet niet dat de akkerrand elk jaar vóór 30 april moet worden ingezaaid op de aangegeven plek en breedte (6 of 9 meter) volgens de kaart van de gemeente. Deze rand mag niet als kopakker worden gebruikt.

We hebben één type rand: de natuurrand. Het zaadmengsel staat hieronder vermeld en draagt bij aan biodiversiteit en het behoud van het landschap. Afwijken van het zaadmengsel is alleen toegestaan als het een waardplant bevat voor ziekten en plagen van je gewas. Neem in dat geval contact op met de gemeente via (0497)531300.

Let op: de akkerranden mogen niet bespoten worden, behalve bij extreme overlast van zaaiende onkruiden. Neem dan ook contact op met de gemeente.

Vergeet niet om 20% van de akkerrand te laten staan, zodat insecten een leefgebied behouden. Deze 20% mag jaarlijks op een andere plek liggen, zodat onkruiden ondergeploegd kunnen worden.

Vanaf maart kun je de natuurrand onderwerken en opnieuw inzaaien (wel 20% laten staan). Je kunt de rand ook drie jaar ongemoeid laten, maar deze zal dan minder bloemrijk zijn.

Bemesten is toegestaan.

Natuurrand

Zaaidichtheid 70 kg per hectare

30%zomergerst
20%zomertarwe
20%haver
10%lijnzaad
5%boekweit
3%zonnebloem
2%bolderik
2%korenbloem
2%gele ganzenbloem
2%grote klaproos
2%wilde cichorei
1%bladrammenas
1%borage

Duurzaamheidsmaatregel II: verbod glyfosaat

De gemeente Eersel heeft besloten om het gebruik van glyfosaat op haar geliberaliseerde pachtgronden te verbieden. Dit betekent dat landbouwers na de teelt hun verplichte vanggewassen niet meer met dit schadelijke middel mogen behandelen. In plaats daarvan moeten ze deze gewassen mechanisch onderwerken. Een belangrijke stap om de schadelijke effecten van glyfosaat op mens, dier en milieu te verminderen. Laten we samen zorgen voor een gezonde en duurzame landbouw! 

Duurzaamheidsmaatregel III: beheervoorschriften keverbank

De patrijs, een typische akkervogel, wordt steeds zeldzamer in Nederland. Sinds de jaren '80 is het aantal met meer dan 75% gedaald. Laten we deze vrolijke bewoner van ons agrarische landschap een steuntje in de rug geven! Een keverbank aanleggen is een goede manier om te helpen. Deze verhoogde rug, ingezaaid met polvormige grassen, biedt een perfect leefgebied voor insecten. En die insecten zijn weer het voedsel voor de kuikens van patrijzen. Daarnaast trekt de keverbank ook roofinsecten aan die plaaginsecten kunnen onderdrukken. Naast de keverbank ligt een braakstrook waar de patrijzen 's winters ook nog wat te eten kunnen vinden. Laten we samen werken aan het behoud van deze prachtige vogel!

Voorschriften voor de aanleg van een keverbank 

De keverbank moet binnen het perceel liggen en niet langs de randen. Een uitzondering geldt voor een ingezaaide akkerrand. Let op: de keverbank mag niet als kopakker gebruikt worden. 

De afmetingen van de keverbank zijn 3 meter breed en na inklinking 50-60 cm hoog. Hij moet op zandgrond tot 70 cm omgeploegd worden. Het zaadmengsel 'partridge' moet gebruikt worden, tenzij het een waardplant bevat voor ziekten en plagen. In dat geval, neem contact op met de gemeente. 

Keverbanken mogen niet bespoten worden, tenzij er extreme overlast is van zaaiende onkruiden. Neem ook hiervoor contact op met de gemeente. 

Het eerste jaar moet de keverbank gemaaid worden om onkruidvorming tegen te gaan. Gebruik geen klepelmaaier, omdat dit schadelijk is voor insecten. 

Vergeet niet om vóór 1 februari de lengte van de aan te leggen keverbank aan de gemeente door te geven via m.coolen@eersel.nl. Als pachter heeft u recht op een korting van € 1 per strekkende meter op de pachtprijs. 

Keverbank (Partridge mengsel)

Zaaidichtheid 12,5 kg per hectare

Timothee35%
Roodzwenkgras20%
Kropaar12%
Beemdlangbloem12%
Ruwbeemdgras1,5%
Rolklaver1,5%
Schapenzuring1,5%
Duizendblad1,5%
Gewone brunel1,5
Knoopkruid1,5%
Koninginnekruid1,5%
Luzerne1,5%
Pastinaak1,5%
Rode klaver1,5%
Vertakte leeuwentand1,5%
Witte klaver1,5%
Ruwe smele1,5%
Bladrammenas1,5%

Inschrijven voor een pachtkavel

Via het formulier hieronder kun je je inschrijven. 

Inschrijfformulier pachtgrond