Levendige dorpen dankzij sterke voorzieningen

Het College van de gemeente Eersel schrijft één keer per maand een column in de Uitstraling. De Uitstraling is een huis-aan-huis magazine met herkenbare verhalen over, door en voor mensen uit onze gemeente. Daar kan het college van Eersel natuurlijk ook niet ontbreken. Met actuele verhalen over onderwerpen die ze in hun portefeuille hebben, praten ze de lezer bij over wat ze bezig houdt. Deze maand aan het woord Léon Kox.

Nog maar enkele jaren terug maakten we ons nog zorgen over de leefbaarheid in onze dorpen. Door vergrijzing en bevolkingskrimp stonden scholen, sportverenigingen en winkels onder druk. Maar inmiddels is dat beeld aan het veranderen. Er is meer vraag naar woningen. Dat biedt kansen om niet alleen te bouwen, maar ook om onze voorzieningen te versterken. 

Voorzieningen vormen het kloppende hart van een dorp. Denk aan scholen waar kinderen samen leren, cultuur- & sportclubs waar jong en oud elkaar ontmoeten. Winkels waar je niet alleen boodschappen doet, maar ook een praatje maakt. Ze zijn belangrijker dan we soms denken. Toch staan ze onder druk. Mensen winkelen vaker online of rijden naar grotere steden voor hun boodschappen. Dat maakt het voor kleinere middenstanders in onze dorpen niet altijd makkelijk om het hoofd boven water te houden. 

Toch bewijzen veel ondernemers dat het wél kan. Door goed te luisteren naar wat inwoners nodig hebben, vernieuwen ze hun aanbod en blijven ze een waardevolle aanvulling op het dorp. Juist die kleine winkels en voorzieningen zorgen ervoor dat dorpen aantrekkelijk blijven om in te wonen.  

Voorzieningen zijn zoveel meer dan alleen praktisch. Het zijn plekken waar je elkaar tegenkomt. Waar je even kunt kletsen over het weer, de uitslag van de lokale voetbalwedstrijd of over de nieuwe prins carnaval. Ze vormen het hart van onze dorpen. En als we willen dat dit hart blijft kloppen, moeten we samen investeren in de toekomst. 

Sportvelden kunnen ontmoetingsplekken worden voor jong en oud, scholen kunnen inspelen op nieuwe vormen van onderwijs en winkels kunnen kleine markten organiseren of streekproducten aanbieden. Zo maken we onze dorpen niet alleen levendiger, maar ook gezelliger. Onze dorpen groeien, maar dat hoeft niet ten koste te gaan van hun karakter. Sterker nog: als we het goed aanpakken, worden ze alleen maar mooier en hechter. En daar kan geen online winkelmandje tegenop!