Laaggeletterdheid niet onderschatten

Het College van de gemeente Eersel schrijft één keer per maand een column in de Uitstraling. De Uitstraling is een huis-aan-huis magazine met herkenbare verhalen over, door en voor mensen uit onze gemeente. Daar kan het college van Eersel natuurlijk ook niet ontbreken. Met actuele verhalen over onderwerpen die ze in hun portefeuille hebben, praten ze de lezer bij over wat ze bezig houdt.

Loop eens binnen bij het DigiTaalhuis in Eersel

In Nederland hebben we bijna allemaal leren lezen en schrijven. Toch wil dit niet zeggen dat laaggeletterdheid bij ons niet voorkomt. Een laaggeletterde kan namelijk wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving. Als je moeite hebt met lezen, schrijven of rekenen dan is het vaak ook lastig om met een computer of een smartphone om te gaan. En we snappen allemaal wat dit betekent in de huidige tijden waarin bijna alles digitaal gaat. Laten we laaggeletterdheid dus niet onderschatten. Ik vind het belangrijk dat we hier oog voor houden.

In Nederland is ongeveer 12% van de bevolking laaggeletterd. Hier in de regio is dat getal wat lager, maar nog steeds 8%. Er wordt vaak gedacht dat het om mensen gaat die taal niet goed beheersen omdat ze bijvoorbeeld uit een ander land komen. Toch is het in veel gevallen gewoon je buurman of buurvrouw. Het gaat vaak om onze vijftigplussers. Het is natuurlijk al even geleden dat zij op school zaten. Als je daarna weinig of geen opleidingen of cursussen meer volgt dan zakt je taal- of rekenniveau langzaam weg.

Als je niet zo makkelijk kunt lezen of moeite hebt met computer of de digitale wereld dan heeft dit natuurlijk gevolgen. Het vinden van een baan gaat dan vaak al minder snel, maar je hebt in veel gevallen ook minder grip op je geldzaken. En alleen al het vinden van informatie over bijvoorbeeld je gezondheid, wonen en leven is een sport. En je eigen kinderen vooruit helpen met hun schoolwerk is helemaal een uitdaging.

Helaas rust er nog steeds een taboe op laaggeletterdheid. En dat is nergens voor nodig. Ken je dus iemand?

Bespreek het dan. Benoem je zorgen en help iemand op weg. Er zijn bijvoorbeeld cursussen speciaal voor volwassenen. Of heb je zelf moeite met de computer? Loop dan eens binnen bij het DigiTaalhuis in Eersel. Ze helpen je met plezier verder. Of het nu om lezen, schrijven, rekenen of computeren gaat. Het DigiTaalhuis zit in de bibliotheek in de Muzenval in Eersel en is helemaal gratis. Ze zijn ook telefonisch bereikbaar op (06)33590936 of via e-mail digitaalhuis@bibliotheekdekempen.nl

In Eersel staan we voor je klaar als voor jezelf zorgen (tijdelijk) even niet lukt. We willen dat iedereen de ondersteuning krijgt die nodig is. Dat lijkt heel vanzelfsprekend maar dat is het lang niet voor iedereen. Ik blijf me daarom hard maken voor ons sociale vangnet. Maar laten we naar elkaar blijven omkijken. Iedereen telt mee en moet de kans krijgen om het beste uit zijn of haar leven te halen.