Wat is het?

Als je in Nederland komt wonen, is het belangrijk dat je de Nederlandse taal leert. Het is ook belangrijk dat je leert hoe Nederlanders wonen en werken. Dit noemen we inburgeren. Als je het inburgeringsexamen hebt gehaald, dan ben je ingeburgerd.

Inburgeren vanaf 1 januari 2022

Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet Inburgering ingegaan. Vanaf dan is het de taak van de gemeente om je zo snel mogelijk te laten inburgeren. Je volgt taallessen, gaat aan het werk of volgt een opleiding. Met deze nieuwe Wet doen nieuwkomers snel mee in Nederland. Meer informatie over deze regels lees je op www.inburgeren.nl

Let op: het nieuwe stelsel geldt voor inburgeraars die na 1 januari 2022 verplicht zijn om in te burgeren. In de brief van DUO staat vanaf welke datum je moet inburgeren. Deze datum bepaalt onder welk stelsel je valt. 
 

Hulp van de gemeente

Vanaf 2022 helpt de gemeente bij inburgering. De gemeente maakt samen met jou een plan voor jouw inburgering. Het zogenaamde PIP plan (Plan Inburgering en Participatie). Dit bevat een persoonlijk programma voor het leren van de taal, in combinatie met werk, vrijwilligerswerk, studie of stage). De afspraken en doelstellingen in het PIP bepalen wanneer iemand aan de inburgeringsplicht heeft voldaan. Daarna houdt de gemeente contact met je over hoe het gaat met de inburgering. Je krijgt een vaste contactpersoon.

Wat moet ik doen voor inburgering?

Voor inburgering ga je de Nederlandse taal leren. Je leert hoe mensen in Nederland leven, wonen en werken. Dit doe je via een leerroute. Aan het eind maak je examens of heb je een eindgesprek met de gemeente.

Je leert ook wat belangrijk is in Nederland en hoe je kunt meedoen in de samenleving. Dit doe je tijdens het Participatieverklaringstraject. Daarnaast leer je hoe je werk kunt vinden in Nederland. Dit is vaak onderdeel van de Module Arbeidsmarkt en Participatie. De gemeente maakt een plan voor jou met alles wat je moet doen.

Hoe werkt het?

Je bent verplicht in te burgeren als je 
•    Een verblijfsvergunning hebt
•    Een religieus beroep hebt (bijvoorbeeld dominee, pastor, imam of rabbijn)
•    Lesgeeft in godsdienst of levensbeschouwing
 

De kosten voor inburgering

Asielmigranten met een verblijfsstatus hoeven niet zelf te betalen voor hun inburgeringstraject. De gemeente neemt de kosten op zich en biedt deze groep begeleiding en advies gedurende het inburgeringstraject. 

Gezinsmigranten en andere inburgeringsplichtigen ontvangen geen aanbod vanuit de gemeente voor hun inburgering. Zij moeten zelf bepalen waar zij taallessen willen volgen en dragen de bijbehorende kosten zelf. Ondanks dat er geen financiering voor hun lessen beschikbaar is, zal de gemeente ook deze groep ondersteunen en adviseren gedurende het traject om hen te helpen met hun integratie in Nederland.

Contact

Heb je een vraag over inburgeren en vind je hier niet het antwoord? Neem dan contact op via (0497)531300 of vul het contactformulier in. De gemeente neemt contact met je op.

Contactformulier inburgeren