Groene BOA
Bescherming van onze (groene) natuur; jouw hulp is welkom!
In de bossen kun je Robin onze groene BOA tegenkomen. Hij komt in een proef van twee jaar extra toezicht houden op onze bos- en natuurgebieden. Zo proberen we afvaldumpingen, stroperij, schade aan natuur, zoals vernielingen door motorcross of verstoringen van de leefomgeving van bosdieren, houtdiefstal en andere zaken zoveel mogelijk te voorkomen en in te perken.
Wat houdt toezicht van de groene BOA in?
In onze gemeente hebben we 1200 hectare aan bos- en natuurgebied met daarin een enorme variatie aan flora en fauna. Waaronder gebieden met hogere natuurwaarde, zoals Natura2000- en stiltegebieden. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Eersel en de nieuwe omgevingswet staan alle regels vastgelegd voor de veiligheid in de leefomgeving in de breedste zin van het woord. Die regels hebben we niet voor niets. De natuur heeft in deze tijd veel te lijden, terwijl wij niet zonder kunnen. Het is daarom van belang dat we samen onze natuur beschermen. Natuurlijk hebben we op verschillende plekken al borden staan die aangeven of je een gebied wel of niet mag betreden en hoe (bijvoorbeeld: 'honden aangelijnd', of 'geen motorvoertuigen toegestaan'). We kunnen goed begrijpen dat het soms nog niet helemaal duidelijk is waarom bepaalde regels ergens gelden. Robin is daarom aanwezig om te surveilleren, uitleg te geven over het belang van onze regelgeving en zo nodig om te handhaven.
Het effect van veelvuldige motorcross op (wortels van) bomen in bosgebied gemeente Eersel
Wat kan je doen?
Merk je dat een natuurgebied bijvoorbeeld veelvuldig verstoord wordt door motorvoertuigen, of zie je andere opvallende zaken, zoals een signaal van stroperij of bedreiging voor dierenwelzijn? Dan willen we je vragen dit direct bij ons te melden via de app BuitenBeter. Gebruik hiervoor de categorie ‘Bossen en natuurgebieden’.
Alleen met jouw hulp is het mogelijk om de problematiek ook écht aan te pakken. Soms kan de BOA namelijk alleen optreden als hij direct ter plaatse is bij een incident. Ook bewijs verzamelen is erg belangrijk. Daarin kun jij ook een belangrijke rol spelen, door het maken van foto’s, melden van tijdstippen en aanknopingspunten.
Wat gebeurt er met mijn melding?
Zodra je melding bij ons binnenkomt met de tag ‘Bossen en natuurgebieden’ komt de melding in de mailbox van Robin terecht. Zo nodig neemt hij telefonisch contact met je op voor extra informatie. De groene BOA plant vervolgens gerichte acties en probeert de problematiek terug te dringen. Afhankelijk van je melding kan het dat hij direct naar het gebied toe gaat en een onderzoek start. De uitkomst van dit onderzoek kan bijvoorbeeld zijn dat er een verdacht feit is begaan en de overtreders een proces-verbaal ontvangen. Vervolgens wordt je, indien mogelijk, via de mail door hem op de hoogte gehouden van de stand van zaken van je melding. Heb je bijvoorbeeld een afvaldumping gemeld? Dan draagt Robin ook zorg voor het laten opruimen hiervan.
Contact met de groene BOA
De groene BOA is bevoegd om strafrechtelijk te handhaven in het gehele groene domein. Hij is zoveel mogelijk aanwezig, benaderbaar en aanspreekbaar. Naast het gebruik van de BuitenBeter app kun je ook altijd een terugbelverzoek voor Robin achter laten bij de gemeente Eersel via ons algemene telefoonnummer (0497) 531 300. Robin neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op.
Let op: bij een levensbedreigende situatie of betrapping op heterdaad, neem je contact op met de politie via telefoonnummer 112 of de 112NL App voor Android of Apple.