Fotografie van cultuurhistorische panden in Vessem

De komende tijd gaan we een aantal panden in Vessem fotograferen. Dit gebeurt door één of twee medewerkers van het Monumentenhuis Brabant. We maken deze foto's voor de inventarisatie van cultuurhistorisch waardevolle panden in onze gemeente. Eerder waren de dorpen Eersel, Duizel, Steensel en Knegsel aan de beurt. De bewoners van de betreffende panden zijn geïnformeerd. 

Wat zijn cultuurhistorisch waardevolle panden?

In het verleden zijn door het rijk en de gemeente zowel rijks- als gemeentelijke monumenten aangewezen. Deze panden hebben nationaal of regionaal belang vanwege hun cultuurhistorische waarde. Deze panden zijn beschermd door de nationale Erfgoedwet of de Erfgoedverordening van de gemeente Eersel. Daarnaast zijn er panden die cultuurhistorisch waardevol zijn voor de dorpen in onze gemeente, vanwege het straatbeeld. Deze cultuurhistorisch waardevolle panden geven informatie over de geschiedenis. In dit geval brengen we de panden van het dorp Vessem in beeld. Ze hebben een minder strikte bescherming dan gemeentelijke monumenten. Het behoud van hun aanzicht en historisch karakter staat centraal bij eventuele verbouwingsplannen. Sloop van deze panden is dan ook onwenselijk.

Waarom doen we dit?

De lijst van cultuurhistorisch waardevolle panden moet worden geactualiseerd.wordt bijgewerkt. Dit is belangrijk voor toekomstige (ver)bouw-, bestemmings- en omgevingsplannen. De verzamelde informatie nemen we mee bij bijvoorbeeld vergunningaanvragen. Hoe meer we weten over de panden, hoe beter we deze aanvragen kunnen beoordelen. Bovendien helpt het ons om de panden te beschermen.

Waaruit bestaat de quick-scan?

Na het fotograferen van een pand omschrijven we het fotomateriaal, zodat een (nog) duidelijker beeld ontstaat van het pand op verschillende onderdelen, zoals:

  • de architectuurhistorische waarde
  • de ruimtelijke samenhang/landschappelijke waarde
  • de cultuurhistorische waarde
  • de gaafheid van het object

Daarnaast vergelijken we beelden met de manier waarop het pand oorspronkelijke werd gebruikt. Hiervoor maken we gebruik van:

  • historisch kaartmateriaal
  • archiefmateriaal
  • het Monumenten Inventarisatie Plan van de Provincie Noord-Brabant
  • documentatie van de heemkundevereniging