Exploitatievergunning horecabedrijf
Wat is het?
In een exploitatievergunning staan voorwaarden. Deze voorwaarden hebben te maken met overlast, veiligheid en fatsoen. Je vraagt een exploitatievergunning aan bij de gemeente als:
- je een horecabedrijf wilt starten of overnemen
- je je horecabedrijf wilt uitbreiden door een verbouwing
- de rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert
- je horecabedrijf een andere leidinggevende krijgt
- je een terras wilt starten of uw terras wilt uitbreiden
- je met je horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren
Dit geldt voor elk horecabedrijf, ook als je geen alcohol schenkt. Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een:
- hotel
- restaurant, café of snackbar
- discotheek
- buurthuis of clubhuis
Bij een aanvraag om exploitatievergunning voor een commerciële (natte en droge) horecazaak moet ook het aanvraagformulier voor de BIBOB-toets (integriteit) worden ingediend. De benodigde Bibob formulieren vind je ook op deze pagina. Je kunt het formulier digitaal invullen, uitprinten om een handtekening te zetten, scannen en vervolgens mailen naar vergunningen@kempengemeenten.nl of per post opsturen.
Voor het aanvragen heb je eHerkenning nodig met betrouwbaarheidsniveau 2+. Heb je nog geen eHerkenning? Vraag dit dan aan via www.eherkenning.nl
Hoe werkt het?
Je kunt een exploitatievergunning krijgen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
- De eigenaar of leidinggevende is van onbesproken gedrag en minimaal 21 jaar oud. De gemeente kan vragen om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG).
- De omgeving heeft geen last van uw horecabedrijf. De gemeente kan vragen dat je maatregelen neemt om daarvoor te zorgen.
- In het gebied mogen horecabedrijven zitten.
De gemeente kan je vragen om een ingevuld Bibob-formulier. Hiermee checkt de gemeente de achtergrond van je bedrijf en de mensen die er werken.
Wat moet ik meenemen?
De volgende stukken moeten bij een aanvraag om exploitatievergunning worden bijgevoegd:
- Verklaring van eigenaar/verhuurder dat geen bezwaar bestaat tegen de exploitatie van de inrichting in het pand (indien van toepassing);
- Kopie uittreksel Kamer van Koophandel;
- Situatietekening, schaal 1:500 of 1:1000;
- Plattegrondtekening van de inrichting, inclusief aanduiding van functie van de ruimte, de afmetingen en oppervlakten, schaal 1:100;
- Plattegrondtekening van het terras, schaal 1:100 (indien van toepassing)
Bij droge en natte horecazaken moet ook het volgende worden bijgevoegd:
- BIBOB-aanvraagformulieren met bijbehorende bijlagen en stukken
Bij paracommerciële inrichtingen moet ook het volgende worden bijgevoegd:
- Kopie van het bestuursreglement
BIBOB formulieren Horeca
Document download informatie:
- Een pdf-bestand kun je openen in verschillende PDF-lezers, zoals Adobe Reader.
Wat kost het?
Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een exploitatievergunning € 233,30.
Voor het ondergeschikt wijzigen van een exploitatievergunning bedraagt het tarief € 116,65.
Hoe lang duurt het?
Binnen 8 weken hoor je van de gemeente of je de vergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn met maximaal 8 weken verlengen.
Afspraak
Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij zijn op werkdagen tussen 8.30 uur en 12.30 uur ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088-4970939.
Vergunningen en meldingen worden behandeld door team Vergunningen van de Kempengemeenten. Dit team is gevestigd in het gemeentehuis van Eersel.