Kleinschalige asielopvang

Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en wettelijke verplichting onderzoekt de gemeente Eersel de mogelijkheid voor een (kleinschalige) opvanglocatie voor asielzoekers. We vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen die wegens oorlog of geweld op de vlucht zijn. 

Voorkeurslocatie

We hebben zorgvuldig alle opties in onze gemeente onderzocht. Er is nu een plek in beeld waar we asielopvang mogelijk willen maken. We onderzoeken de haalbaarheid samen met het Coördinerend Orgaan Asielzoekers (COA) en de grondeigenaar. Het gaat om het stuk grond langs de provinciale weg op de weg tussen Duizel en Hapert, achter de Donksbergen. 

Wat gaat er gebeuren?

We willen toewerken naar een kleinschalige opvanglocatie bij voorkeur als onderdeel van een nog nieuw te bouwen woonwijk. Een plek waar verschillende mensen samen kunnen leven. We onderzoeken daarvoor verschillende varianten.  

Kleinschalige opvang als onderdeel van nieuwe woonwijk

De grondeigenaar wil op deze plek graag woningbouw mogelijk maken. In zijn eerste plan gaat het om een woonwijk met ongeveer 190 woningen. Er komen verschillende type woningen. Ook betaalbare woningen, zodat het plan ook ruimte biedt aan starters op de woningmarkt. 

Het COA krijgt de mogelijkheid om een aantal van de woningen in de nieuwe wijk te huren. Uitgaande van 4 personen per woning, gaat het dus om ongeveer 15 tot 25 woningen op het totaal aantal woningen. Variërend van 60 tot 100 asielzoekers. Het exacte aantal moet nog worden bepaald. Het gaat om tijdelijke opvang voor de duur van maximaal 10 jaar. Daarna komen de gehuurde woningen weer beschikbaar voor de vrije markt. 

Onderstaande afbeelding geeft een idee hoe zoiets eruit kan komen te zien. Het is slechts een schets. Er ligt nog niets vast. Dit wordt na vaststellen van de locatie in samenspraak met de omgeving verder vormgegeven.

Zelfstandige opvanglocatie van het COA

Een andere mogelijkheid is dat het COA hier zelfstandig een opvanglocatie realiseert voor maximaal 150 vluchtelingen. Het gaat dan niet om permanente woningen, maar om tijdelijke woningen die van het COA zelf zijn. 

Ook hier gaat het om tijdelijke opvang. Maximaal voor 10 jaar. Na de afgesproken periode wordt de grond beschikbaar gesteld voor woningbouw. Deze variant is ook mogelijk als de gemeenteraad besluit om hier geen woningbouw toe te staan. 

Tijdelijke opvanglocatie

Het COA is verantwoordelijk voor het plaatsen van de vluchtelingen. Uiteraard komt er toezicht op locatie, maar is er ook begeleiding van de asielzoekers. Tijdens hun verblijf krijgen ze onderwijs of begeleiding richting een tijdelijke werkvergunning. Zo kunnen ze zich sneller en makkelijker inpassen in onze samenleving.

Het gaat om een tijdelijke opvanglocatie. Maximaal voor 10 jaar. Daarna wordt de gehuurde woningen weer beschikbaar gesteld aan de vrije markt. Of wordt de grond geschikt gemaakt voor woningbouw.

Gemeenteraad beslist

Als de gemeente, het COA en de grondeigenaar er samen positief uitkomen dan wordt het voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad. De locatie is pas definitief als de gemeenteraad een positief besluit neemt. Niet eerder. Dit wil overigens niet zeggen dat de mening van de omgeving er niet meer toe doet. Alle meningen, wensen en zorgen van de omgeving worden zeker meegewogen. Dat is de reden dat we locatie nu bekend maken.

Planning

  1. Momenteel bezig: Haalbaarheidsonderzoek naar locatie

    De gemeente, het COA en de grondeigenaar onderzoeken samen of een opvanglocatie op deze locatie haalbaar blijkt.  

  2. Nog te doen: Beslissing over locatie

    Er wordt een raadsvoorstel uitgewerkt voor het realiseren van een (kleinschalige) opvanglocatie voor asielzoekers op deze plek. De gemeenteraad neemt hier een beslissing over.   

  3. Nog te doen: Uitwerking plan

    Bij een positieve beslissing van de gemeenteraad, volgt verdere uitwerking van het plan. De omgeving wordt hier ook bij betrokken.

  4. Nog te doen: Opvanglocatie gereed

    Eind 2027

    Voor het zover is, moet er nog heel veel gebeuren. Bij combinatie met woningbouw wordt de standaardprocedure doorlopen. Van bodem- tot archeologisch onderzoek. Van gebiedsconcept tot stedenbouwkundigplan. De omgeving wordt hier uitvoerig bij betrokken.